EL SURO, UN MATERIAL SOSTENIBLE I PLE DE POSSIBILITATS
Mites i preguntes freqüents
EL SURO
Què és el suro?
El suro és l’escorça externa de l’alzina surera (Quercus suber L), un arbre endèmic de la conca mediterrània que ocupa més de dos milions d’hectàrees a tot el món. També és el nom pel qual es coneix l’alzina surera. L’alzina surera és un arbre molt longeu i té una vida productiva d’entre 150 i 200 anys. Gràcies a la seva capacitat de regeneració, l’escorçaes pot extreure en intervals d’entre 9 i 14 anys.
De què està fet el suro?
El suro està format per l’escorça externa de l’alzina surera. L’escorça externa són cèl•lules vegetals mortes en forma de prisma pentagonal o hexagonal. Els compostos del suro són, per ordre d’importància relativa, la suberina (50% aprox.), la lignina (20-25%), els polisacàrids (cel•lulosa i hemicel•lulosa-20%), les substàncies extraïbles, que inclouen majoritàriament substàncies lipídiques i fenòliques (14-18%) i components inorgànics (1-2%) (Silva et al. 2005; Pereira, 2007).
Quines són les característiques principals del suro?
Baixa densitat i lleugeresa, impermeabilitat, baixa transmissió de calor i bon aïllant tèrmic, aïllant acústic i baixa transmissió de so, elevada resistència al moviment o elevat coeficient de fricció, capacitat d’amortiment, compressibilitat, flexibilitat, elasticitat, durabilitat, elasticitat, rigidesa, higroscòpic i biosorbent i natural, reciclable i renovable.
Per què el suro és paradigma de la bioeconomia i de l'economia circular?
Els boscos d’alzina surera representen un bioma típic del Mediterrani. La gestió sostenible dels boscos d’alzina surera per extreure el suro, manté controlat el sotabosc, redueix la quantitat de combustible, de manera que evita incendis forestals i prevé fenòmens de desertització i emmagatzema el CO2 de la atmosfera. L’extracció o pela del suro és totalment respectuosa amb l’arbre. El suro obtingut, a més a més, pot generar productes molt nobles com el tap de suro i també tot un conjunt de productes que, gràcies a la versatilitat del material, poden ser usats en sectors tan diversos com la construcció o la cosmètica.
De la mateixa manera, els materials de suro són naturals i fins i tot se’ls pot donar un segon ús a través del seu reciclatge.
De la mateixa manera, els materials de suro són naturals i fins i tot se’ls pot donar un segon ús a través del seu reciclatge.
Quines aplicacions té i pot tenir el suro?
La seva aplicació més extensa i reconeguda és la fabricació de taps de vi i d’escumosos. No obstant això, trobem suro en altres indústries com la construcció, la decoració, la cosmètica, el mobiliari, el disseny, l’automoció, la nàutica o l’aeroespacial.
L’ALZINA SURERA
Què és l'alzina surera?
L’alzina surera (o Quercus Suber L) és un arbre perenne de la família de les fagàcies originari de la Mediterrània occidental. La seva escorça externa és el suro, la qual cosa ha afavorit l’explotació dels boscos d’alzina surera, anomenats suredes.
Com i on creixen les alzines sureres?
Les suredes se situen entre 0 i 800 metres d’alçada i rarament apareixen en altituds superiors. Requereixen d’un clima suau de tendència oceànica, amb precipitacions anuals mitjanes d’entre 600 i 1000 mm, amb temperatures mitjanes anuals al voltant de els 15 ° C i una humitat relativa d’entre el 65 i el 80%.
On podem trobar alzines sureres a Catalunya?
A Catalunya, quatre cinquenes parts de les suredes (80%) es concentren a les comarques de Girona, especialment al Baix Empordà, la Selva, el Gironès i l’Alt Empordà. La resta es troben a les comarques del Maresme i al Vallès Oriental. En podem trobar tant al costat del mar com en ambients muntanyosos de 800 metres. A nivell mundial, hi ha 2’1 milions d’hectàrees de sureda, que es troben a Portugal, Espanya, Algèria, Marroc, Itàlia, Tunísia i França.
Quina és la vida productiva d'una alzina surera?
La vida productiva d’una alzina surera és d’entre 170 i 250 anys.
Quan s'extreu el suro de l'arbre?
A Catalunya la primera lleva es fa quan l’arbre té entre 35 i 40 anys i no és fins la tercera extracció, quan es lleva l’anomenat suro de reproducció, que se’n poden fer taps de suro naturals d’una sola peça. A partir d’aquí, l’alzina surera es pot pelar entre 10 i 15 cops al llarg de la seva vida. El suro pelegrí de primera extracció té altres usos com la construcció. El suro de segona extracció s’anomena matxot.
Què és el suro pelegrí o de primera extracció?
El suro de primera lleva es diu pelagrí i no es pot utilitzar per fabricar taps.
Què és el suro de segona extracció o matxot?
L’escorça de suro que surt posteriorment a la primera pela es diu matxot i difícilment acaba sent apte per la fabricació de taps. Aquest suro es pot utilitzar per fer granulat de suro i convertir-lo en aglomerat de suro.
Què és el suro de reproducció o suro de taps?
Només l’escorça de suro que s’obté després de la tercera pela, anomenat suro de reproducció, s’utilitzarà per fabricar taps. Aquesta escorça extreta, o rusca, és uniforme i no té esquerdes, pel que ja és apte per fabricar taps.
EL TAP DE SURO
Tot el suro es pot fer servir per fer taps d'una sola peça?
No, el suro per fer taps naturals ha de tenir una qualitat excel·lent i complir certs requeriments de calibre per això no tot el que s’extreu és vàlid per fer aquest tipus de taps. De fet, es calcula que només un 30-35% del suro que s’extreu es destina a fer taps naturals. La resta de suro és de qualitat, però que no té la mida necessària per fer taps naturals, es destina a fer discs per als taps tipus 1+1 o per a vins escumosos, i es tritura per fer taps aglomerats.
Quins tipus de taps de suro podem trobar al mercat?
Hi ha una àmplia varietat de taps que va des dels taps naturals fins als taps aglomerats amb disc de suro natural, els taps 1+1, els taps aglomerats, els colmatats, els taps tècnics i els taps amb càpsula entre d’altres.
CURIOSITATS
Apareix el suro al llibre Guiness dels rècords?
Antonio Fontela i Rosa Maria Valdés van entrar al llibre Guiness l’any 2002 per comptar amb la col•lecció de taps de suro més gran del món, que llavors tenia 744 taps de suro de 284 marques de sidra asturiana. L’artista albanès Saimir Strati va fer un rècord Guiness l’any 2008 amb la construcció del mosaic de taps de suro més gran del món que mesurava 7’1 metres d’alçada per 12’9 d’amplada i contenia 229.675 taps de suro.
Sabies que el suro s'utilitza en els efectes especials el cinema?
El suro s’utilitza de forma freqüent en escenes d’efectes especials del cinema per simular explosions, ja que la seva lleugeresa el fa un material òptim per simular les partícules projectades en explosions.
Sabies que el suro és un dels materials més importants en una nau espacial?
Gràcies a les seves propietats aïllants, el suro és un material òptim per aguantar l’elevada càrrega tèrmica que pateixen els coets o les naus espacials quan són a l’espai i entren a l’atmosfera.
Sabies que hi ha camps de futbol on es juga sobre suro?
El suro és una bona alternativa a la substitució de microplàstics a la gespa dels camps de futbol perquè fa els terrenys de joc més segurs i resistents. És una iniciativa positiva ja que, a banda de ser més sostenible, permet donar sortida al suro pelegrí, els taps de suro reciclats o a altres subproductes de la indústria tapera. A més, gràcies a l’elevada absorció de xoc del material, els impactes es redueixen i augmenta la protecció de les articulacions dels esportistes.
ACTIVITATS I PUBLICACIONS
Hi ha alguna fira especialitzada en suro?
A Cassà de la Selva, s’hi organitza cada primavera la Fira del Tap i del Suro, un esdeveniment temàtic, sectorial i amb projecció internacional que durant un cap de setmana. Posa de rellevància el món del suro i la seva vinculació amb la província de Girona i les Gavarres i especialment els municipis de Palafrugell i Cassà de la Selva. També existeixen altres fires a Sant Vicente de Alcántara (Extremadura) i a Coruche (Portugal).
Existeix alguna càtedra relacionada amb el suro?
Sí, la Universitat de Girona, el Museu del Suro de Catalunya i l’Ajuntament de Palafrugell han impulsat la Càtedra d’Estudis del Suro, que vol promoure la recerca multidisciplinar tant de l’àmbit humanístic i social com del científic i tècnic, sobre el món del suro. Inclou des de la matèria fins a la cultura, passant per les suredes i les indústries.
On puc trobar projectes innovadors fets amb suro?
La Fundació Institut Català del Suro ha elaborat el Catàleg d’Ecodisseny amb suro, en constant actualització, que recull tots aquells projectes innovadors que fan servir el suro com a material. Al web de la Fundació ICSuro, es pot consultar els projectes d’R+D+i que hi ha acabats o en curs al voltant del suro i el seu potencial.